Посвідка на постійне проживання в Україні

Статтею 4 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 22.09.2011 р. № 3773-VI визначено, що іноземці та особи без громадянства можуть іммігрувати в Україну на постійне проживання відповідно до Закону України “Про імміграцію” від 07.06.2001 р. № 2491-ІІІ.

Дозвіл на імміграцію  надається для певних категорій іммігрантів згідно з вказаним нормативно-правовим актом та підтверджується видачею посвідки на постійне проживання. Порядок видачі посвідки на постійне проживання та вирішення інших питань, пов'язаних з імміграцією іноземців та осіб без громадянства, визначається  також Законом України “Про імміграцію”.

Слід виділити основні переваги отримання посвідки на постійне проживання іноземними громадянами, серед яких: відсутність необхідності отримання візи для в'їзду в Україну (для громадян з країн, щодо яких встановлено візовий режим в'їзду на територію України), строки перебування на території України не обмежуються строками короткотермінового перебування на території України (90 днів зі 180 з дати першого в'їзду), відсутність необхідності отримання дозволу на використання праці іноземного громадянина (дозволу на працевлаштування) при офіційному працевлаштуванні в Україні, відсутність обмежень щодо сумісництва посад, обумовлених дозволом на працевлаштування, а також інші переваги.

Специфіка полягає в тому, що для отримання посвідки на постійне проживання необхідна наявність певних підстав із визначеного законом вичерпного переліку (іноземний громадянин має відповідати певним критеріям, щоб мати можливість отримати посвідку на постійне проживання).

Компанія Law Net надає консультації та послуги з  отримання посвідки на постійне проживання в Україні для наступних категорій іммігрантів:

 

  • Осіб, які є повнорідними братом чи сестрою, дідом чи бабою, онуком чи онукою громадян України;
  • Осіб, які раніше перебували в громадянстві України;
  • Батьків, чоловіка (дружини) іммігранта та його неповнолітніх дітей;
  • Одному з подружжя, якщо другий з подружжя, з яким він перебуває у шлюбі понад два роки, є громадянином України, дітям і батькам громадян України.

Перелік документів, необхідних для отримання посвідки на постійне проживання в України може варіюватися в залежності від того, за яким критерієм відповідний іноземний громадянин має право на отримання вказаної посвідки, і може доповнюватись документами, які уточнюють наявність підстав для надання дозволу на імміграцію, якщо це не суперечить Закону України “Про імміграцію”. У разі необхідності відповідні територіальні органи, що забезпечують провадження з питань імміграції, можуть також запросити заявників чи інших осіб для проведення бесіди.

  • ДМИТРІЄНКО ЄВГЕНІЯ ВАДИМІВНА

    Юрист-економіст

    корпоративне право; міграційне право; трудове право; економічний аналіз господарської діяльності підприємства; кадрове діловодство

  • ЗІНЕВИЧ ВАНДА ЕДУАРДІВНА

    Юрист

    Корпоративне право; Реєстрація, перереєстрація, ліквідація суб’єктів господарювання; Отримання документів дозвільного характеру; Реєстрація інвестицій