Посвідка на тимчасове проживання в Україні

Специфічною підставою перебування на території України є посвідка на тимчасове проживання. Згідно зі ст. 4  Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 22.09.2011 р. № 3773-VI, іноземці та особи без громадянства, які прибули для тимчасового працевлаштування, участі у реалізації проекту міжнародної технічної допомоги, зареєстрованому у встановленому порядку, участі у діяльності філій, відділень, представництв та інших структурних осередків громадських (неурядових) організацій іноземних  держав,  зареєстрованих  у  встановленому  порядку, роботи у представництвах іноземних суб'єктів господарювання  в Україні,  зареєстрованих  у  встановленому  порядку, роботи   у  філіях  або  представництвах  іноземних  банків, зареєстрованих у встановленому порядку, отримують посвідку на тимчасове проживання.

Єдиною підставою для отримання посвідки на тимчасове проживання є наявність дозволу на використання праці іноземного громадянина (дозволу на працевлаштування).

Посвідка на тимчасове проживання надає іноземному громадянину право перебувати на території України протягом всього строку її дії (строк дії посвідки не перевищує строку дії дозволу на працевлаштування, тобто один рік), в'їжджати на територію України без необхідності отримувати візу (для громадян з країн, щодо яких встановлено візовий режим в'їзду на територію України).

Фактично, посвідка на тимчасове проживання в Україні є обов'язковим документом для іноземного громадянина, який отримав дозвіл на працевлаштування, оскільки вказаний дозвіл дає іноземному громадянину право здійснювати трудову діяльність в українському підприємстві на тимчасових засадах, однак, сам по собі жодним чином не вирішує питання легального перебування такого іноземного громадянина на території України протягом строку дії дозволу на працевлаштування. Щодо іноземного громадянина, який отримав дозвіл на працевлаштування і не отримав посвідку на тимчасове проживання в Україні, продовжують розповсюджуватися обмеження, встановлені для строків короткотермінового перебування на території України (90 днів зі 180 днів з дати першого в'їзду).

Обов'язковою умовою, виконання якої необхідно для отримання посвідки на тимчасове проживання в України, є отримання іноземним громадянином імміграційної візи типу Д на підставі наявного у нього чинного дозволу на працевлаштування.

  • ДМИТРІЄНКО ЄВГЕНІЯ ВАДИМІВНА

    Юрист-економіст

    корпоративне право; міграційне право; трудове право; економічний аналіз господарської діяльності підприємства; кадрове діловодство

  • ЗІНЕВИЧ ВАНДА ЕДУАРДІВНА

    Юрист

    Корпоративне право; Реєстрація, перереєстрація, ліквідація суб’єктів господарювання; Отримання документів дозвільного характеру; Реєстрація інвестицій